środa, 16 lipca 2014

Chleb ziołowy z oliwkami, suszonymi pomidorami i żółtym serem

"– Pić mi się chce. Napiłbym się czegoś przed jedzeniem. 
Mam trochę ziół, przyrządzę sobie naparu.
Babko, znajdzie się tu w chacie ukrop? 
Ukrop, pytam, znajdzie się?
Siedząca przy przypiecku staruszka, matka bartnika, 

podniosła głowę znad cerowanej skarpety.
– Znajdzie, gołąbeczku, znajdzie – zamamlała. 
– Ino, że wystudzony."

Andrzej Sapkowski


Chleb ziołowy z oliwkami, suszonymi pomidorami i żółtym serem


Pamiętacie o Ryszardzie ? Moim zakwasie ? Na pewno ucieszy Was wiadomość, że żyje i czuje się dobrze. Kolejne pokolenia rosną zdrowo i służą dzielnie do wypieku chleba.  Trochę eksperymentuję z mąkami i dodatkami.


Z racji panującej pogody bardzo często sobie piknikujemy. W menu znaleźć można muffinki, tarty, galette,  serowe ciasteczka czy też pankejki. No i chleb. Wynik kolejnego udanego eksperymentu. Okazuje się, że ciasto na chleb można doprawić ziołami i dorzucić do niego kilka smakowitych dodatków. I proszę, jaki miły rezultat.

Chleb ziołowy z oliwkami, suszonymi pomidorami i żółtym serem

Chleb ładnie wyrasta, jest trochę bardziej wilgotny niż wersja podstawowa i smakuje obłędnie. Zaczynamy oczywiście od ciasta na chleb. Po pierwszym wyrastaniu, ciasto właściwe dzielimy na dwie części. Jedną część pozostawiamy do wyrośnięcia bez dodatków, do drugiej części dodajemy zioła, ser i oliwki. Należy pamiętać, że wszystkie dodatki muszą być dobrze osuszone, pomidory należy wyjąć z zalewy i osączyć na papierowym ręczniku. Dzięki temu nie powstaną nam w chlebie wielkie dziury.

Chleb ziołowy z oliwkami, suszonymi pomidorami i żółtym serem

Kiedy ciasto wyrośnie przekładamy je do foremek i ponownie pozostawiamy do wyrośnięcia. Przed samym pieczeniem posypujemy chleby mąką. Pieczemy. Zapach jest jeszcze ładniejszy niż zwykle.
Do chleba można dodać orzechy, migdały czy też  rodzynki,  różne sery, zioła suszone i świeże, kawałki niezbyt mokrych owoców. Zachęcam do eksperymentowania ! Warto.
 

Składniki:

     Pół porcji ciasta podstawowego
     Duża garść czarnych oliwek
     Kilka suszonych pomidorów
     5 dkg sera żółtego
     łyżeczka suszonego oregano
     szczypta suszonego tymianku
     szczypta suszonego rozmarynu


Ciasto podstawowe dla przypomnienia:


Zaczyn: (12-16 godzin)
            360 g mąki żytniej chlebowej typ 720

            340 g wody
            2 łyżki zakwasu żytniego

            3 g drożdży suszonych (w przypadku młodego zakwasu)
 

Ciasto właściwe: (30-60 minut)
            230 g mąki żytniej typ 720
            300 g mąki pszennej typ 450 lub podobny
            440 g wody
            1 płaska łyżka soli morskiej

            2 lub 3 g drożdży suszonych

Foremki : (30- 60 minut)
           U mnie dwie keksówki 11*20 cm, spryskane olejem i
           wysypane otrębami żytnimi. 

Pieczenie : (15 minut 250 stopni i 35 minut 220 stopni)

Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza