"Pojechałem do sklepu rowerem,
żeby kupić masło i ser,
postawiłem go tuż przy hydrancie
przypiąłem łańcuchem,
po niedługiej chwili wracam,
świat nagle zmienił się,
łańcuch został przecięty,
roweru nie ma już.(...)"
żeby kupić masło i ser,
postawiłem go tuż przy hydrancie
przypiąłem łańcuchem,
po niedługiej chwili wracam,
świat nagle zmienił się,
łańcuch został przecięty,
roweru nie ma już.(...)"
Wojciech Kamiński
Taka sprawa. Ciastka. Szybkie i proste. Mało składników. Czyli rożki maślane. Dodatki według uznania, u nas kardamon, migdały i biała czekolada. Pyszne...
A wszystko zaczyna się w pewien grudniowy poranek, kiedy buszując po księgarni wypatrzyłam książkę. A w niej przepis i zdjęcia. Książkę zakupiłam (Domowe Gotowanie, techniki i narzędzia, wydawnictwo Buchmann),ale przepis sobie czekał i czekał. W końcu nadszedł ten dzień i rożki zostały upieczone. A potem znowu i znowu i znowu...
W maju zawitali do nas goście. Troszkę ich wykorzystałam i musieli zjadać efekty moich eksperymentów kulinarnych ;-) Ponoć smakowało, bo nawet chwalili. O przepis na ciastka prosili już kilka razy. Ale jak mogliście zauważyć zdarzyła się malutka przerwa na blogu ;-)
Tyle tytułem wstępu. A teraz przepis. Samo ciasto nie zawiera jajek, za to sporo grubo siekanego masła i śmietanę. Nie zagniatamy go też zbyt mocno i długo. W efekcie otrzymamy lekko listkujące, kruche rożki o niesamowitym aromacie! W oryginale są bledsze i grubsze. Ale domowa komisja orzekła, że wolą cieńsze i bardziej wypieczone. Cóż robić, zastosować się do zaleceń komisji li i jedynie.
Do dużej miski wsypujemy mąkę, cukier, proszek, sól, przyprawy i dodatki. Mieszamy. Do mieszaniny dodajemy starte na tarce lub
drobno posiekane masło. Mieszamy, wlewamy śmietanę delikatnie mieszamy, żeby składniki nasiąkły. Ciasto przekładamy na oprószony mąką blat, formujemy koło o grubości około 2 cm i kroimy w trójkąty. Każdy trójkąt smarujemy śmietaną i posypujemy mieszaniną cukru z przyprawami.
Pieczemy około 15 minut w 220 stopniach. Studzimy na kratce. Zamiast zaproponowanych tu dodatków, możecie użyć rodzynek, suszonego imbiru, orzechów, kakao... Dowolnie, jak wam smak i zawartość szafek kuchennych podpowiedzą. Dodatkowo ciastka są idealne jeśli nie możecie jeść jajek. Bardzo polecam. Majowych gości serdecznie pozdrawiam !
Składniki:300 gram mąki
100 gram cukru
100 gram masła (posiekanego w małe kawałki)
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
płaska łyżeczka soli
skórka otarta z dwóch cytryn
2 płaskie łyżeczki mielonego kardamonu
100 gram posiekanych migdałów
30 gram posiekanej białej czekolady
400 ml śmietany kremówki
Do posypania:
łyżka śmietany,
łyżeczka cynamonu
łyżeczka kardamonu
łyżeczka cukru
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz