poniedziałek, 21 lipca 2014

Maślane rożki z kardamonem i migdałami


"Pojechałem do sklepu rowerem,
żeby kupić masło i ser,
postawiłem go tuż przy hydrancie
przypiąłem łańcuchem,
po niedługiej chwili wracam,
świat nagle zmienił się,
łańcuch został przecięty,
roweru nie ma już.(...)"

Wojciech Kamiński

Maślane rożki z kardamonem i migdałami

Taka sprawa. Ciastka. Szybkie i proste. Mało składników. Czyli rożki maślane. Dodatki według uznania, u nas kardamon, migdały i biała czekolada. Pyszne...

A wszystko zaczyna się w pewien grudniowy poranek, kiedy buszując po księgarni wypatrzyłam książkę. A w niej przepis i zdjęcia. Książkę zakupiłam (Domowe Gotowanie, techniki i narzędzia, wydawnictwo Buchmann),ale przepis sobie czekał i czekał. W końcu nadszedł ten dzień i rożki zostały upieczone. A potem znowu i znowu i znowu...

Maślane rożki z kardamonem i migdałami

W maju zawitali do nas goście. Troszkę ich wykorzystałam i musieli zjadać efekty moich eksperymentów kulinarnych ;-) Ponoć smakowało, bo nawet chwalili. O przepis na ciastka prosili już kilka razy. Ale jak mogliście zauważyć zdarzyła się malutka przerwa na blogu ;-)

Tyle tytułem wstępu. A teraz przepis. Samo ciasto nie zawiera jajek, za to sporo grubo siekanego masła i śmietanę. Nie zagniatamy go też zbyt mocno i długo. W efekcie otrzymamy lekko listkujące, kruche rożki o niesamowitym aromacie! W oryginale są bledsze i grubsze. Ale domowa komisja orzekła, że wolą cieńsze i bardziej wypieczone. Cóż robić, zastosować się do zaleceń komisji li i jedynie.

Maślane rożki z kardamonem i migdałami

Do dużej miski wsypujemy mąkę, cukier, proszek, sól, przyprawy i dodatki. Mieszamy. Do mieszaniny dodajemy starte na tarce lub drobno posiekane masło. Mieszamy, wlewamy śmietanę delikatnie mieszamy, żeby składniki nasiąkły. Ciasto przekładamy na oprószony mąką blat, formujemy koło o grubości około 2 cm i kroimy w trójkąty. Każdy trójkąt smarujemy śmietaną i posypujemy mieszaniną cukru z przyprawami. 

Pieczemy około 15 minut w 220 stopniach. Studzimy na kratce. Zamiast zaproponowanych tu dodatków, możecie użyć rodzynek, suszonego imbiru, orzechów, kakao... Dowolnie, jak wam smak i zawartość szafek kuchennych podpowiedzą. Dodatkowo ciastka są idealne jeśli nie możecie jeść jajek. Bardzo polecam. Majowych gości serdecznie pozdrawiam !  


Maślane rożki z kardamonem i migdałami

Składniki:
              300 gram mąki
      100 gram cukru
      100 gram masła (posiekanego w małe kawałki)
      2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
      płaska łyżeczka soli
      skórka otarta z dwóch cytryn
      2 płaskie łyżeczki mielonego kardamonu
      100 gram posiekanych migdałów
      30 gram posiekanej białej czekolady
      400 ml śmietany kremówki

Do posypania:

      łyżka śmietany,
      łyżeczka cynamonu
      łyżeczka kardamonu
      łyżeczka cukru

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz