piątek, 18 lipca 2014

Domowe bułki do hamburgerów z sezamem

"Chciałbym spotkać prostą dziewczynę, która będzie szczęśliwa, robiąc normalne, codzienne rzeczy. Chciałbym, żeby lubiła filmy, hamburgery, coca-colę i muzykę. Nie ożenię się, dopóki nie znajdę takiej dziewczyny, nawet gdyby miało to nastąpić, gdy będę miał 30, 40, a nawet 50 lat."

Elvis Presley

Domowe bułki do hamburgerów z sezamem


Hamburgerowa moda opanowała świat. Zaatakowała również nas, co za tym idzie zaopatrzyliśmy się w wołowinę, bułki i dodatki wszelakie. Dzisiaj będzie o bułkach.

Powinny być miękkie i puszyste, ale z charakterem, nie puste w środku wydmuszki. Powinny mieć chrupiącą skórkę i ziarenka sezamu. Powinny się pięknie grilować i być lekko słodkie. Dużo jak na jedne małe bułki...

I znów doskonałym pretekstem do ich upieczenia była wizyta przyjaciół. Drożdżowe bułki są świetne, łatwe do przygotowania i sporo ich wychodzi. Wbrew wszystkiemu, ich zrobienie naprawdę nie jest skomplikowane.


Domowe bułki do hamburgerów z sezamem

Do dużej miski wkładamy drożdże, cukier, stopione przestudzone masło i wlewamy ciepłe (ale nie gorące!) mleko, ok. szklanki. Miskę odstawiamy i idziemy sobie na 15 minut coś porobić. Nasze drożdże powinny pięknie "ruszyć". Do lekko bomblującego zaczynu dodajemy jajko, sól i mąkę. Mieszamy. Ciasto powinno być bardzo miękkie i lekko klejące, jeśli takie nie jest to albo dodajemy odrobinę maki, albo dolewamy mleka lub wody. Ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce i idziemy na godzinę (półtorej)coś porobić. 

Domowe bułki do hamburgerów z sezamemIdziemy na ten przykład po mięso i zaczynamy je doprawiać i formować hamburgery, kroimy warzywa, przygotowujemy sosy... I tak nam ten czas mija. Po godzinie (lub półtorej) ciasto powinno podwoić swoją objętość. Dzielimy je na ok. 8 porcji większych lub 12 mniejszych. Z ciasta formujemy okrągłe bułki i kładziemy je na blasze. Bułki urosną jeszcze w piekarniku, należy więc zostawić odstęp między nimi. Każdą bułkę smarujemy żółtkiem i posypujemy sezamem. Do żółtka można dodać trochę mleka, będzie łatwiej smarować. A białko które nam pozostanie zamrażamy, będzie w sam raz do bezy Pavlovej.

Pieczemy w 180-200 stopniach przez około 15-25 minut. Do lekkiego zrumienienia. Można włączyć termoobieg. Obawiam się tylko, że przepadniecie z kretesem i nigdy już nie będziecie chcieli jeść innych bułek ;-) Bardzo polecam! Przepis na hamburgery wkrótce, na zdjęciu bułka z "kotletem" (pork chops).


Domowe bułki do hamburgerów z sezamem


Składniki:
     400 gram mąki
     250-300 ml ciepłego mleka
     1 jajko
     10 gram świeżych drożdży  
     25 gram cukru (bardzo duża łyżka)
     25 gram stopionego masła
     duża szczypta soli
     ziarna sezamu do posypania
     żółtko do posmarowania bułek


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz