poniedziałek, 21 października 2013

Tarta wytrawna / Quiche z brokułami i kurczakiem

„Brokuł na talerzu Margerity otworzył parę zielonych ślepek i zmierzył ją podejrzliwym spojrzeniem.”

Ewa Białołęcka 

Tarta wytrawna / Quiche z brokułami i kurczakiem

Tarta z kurczakiem i brokułami jest śliczna. Brokułowe drzewka rosną sobie grzecznie zatopione w serowo jajecznej masie. Kawałki kurczaka sprawiają, że moi domowi mięsożercy nie patrzą na nią pogardliwie tylko jedzą ze smakiem.

Tradycyjnie spód to kruche ciasto. Mieszamy mąkę zwykła i pełnoziarnistą, dodajemy żółtka i lodowatą wodę oraz masło starte na tarce, solimy. Wszystkie składniki szybko zagniatamy, schładzamy (ok. pół godziny) w lodówce. Ciastem wykładamy formę o średnicy 24 cm, gęsto nakłuwamy widelcem i pieczemy do lekkiego zrumienienia. Uprzedzę może pytania o obciążenie ciasta ziarnami fasoli czy też specjalnymi kamieniami do pieczenia. No można, mi się z reguły nie chce, nakłuwam widelcem i gotowe. Ciasto potrzebuje tak z 15 minut w 180 stopniach.
Tarta wytrawna / Quiche z brokułami i kurczakiem


Przygotowujemy masę jajeczno-serową, łączymy jogurt z jajkami, parmezanem, żółtym serem i przyprawiamy. Ilość soli zależy od tego, jakiego sera użyjecie i jak dużo. Kiedy masa jest gotowa, a ciasto się studzi, przygotowujemy kurczaka i brokuły. 

Kurczaka kroimy w kostkę, obtaczamy w przyprawach i smażymy na złoto. Na koniec dodajemy pietruszkę. Jeśli ktoś lubi ostre smaki, dodajcie sporo pieprzu kajeńskiego i trochę papryczki chili do masy jajecznej. Brokuły blanszujemy (krótko obgotowujemy we wrzątku).

Tarta wytrawna / Quiche z brokułami i kurczakiem

Kurczaka z dodatkami kładziemy na podpieczonym spodzie, z brokułów przygotowujemy zgrabne drzewka, wysokością pasujące do naszej tarty, mają wystawać nieznacznie nad masę. Zalewamy wszystko masą jogurtowo jajeczną i posypujemy płatkami migdałów. Pieczemy przez około 25 minut w 200 stopniach. Aż się pięknie zrumieni.Dla mojej Siostry z pozdrowieniami !

Tarta wytrawna / Quiche z brokułami i kurczakiem

Składniki:

Kruche ciasto:
 
    100 gram mąki pszennej zwykłej
    100 gram mąki pszennej pełnoziarnistej
    100 gram masła (schłodzone i starte na tarce)
    2 żółtka
    2 łyżki lodowatej wody
    Spora szczypta soli (albo i dwie)

Nadzienie:
    Jedna pojedyncza pierś z kurczaka
    Pół łyżeczki pieprzu kajeńskiego
    Suszona pomidory, bazylia i czosnek do smaku
    garść posiekanej pietruszki
    sól, pieprz
    płatki migdałów do posypania
Masa:
    3 jajka
    400 ml jogurtu naturalnego
    garść tartego sera żółtego
    łyżka startego parmezanu
    ząbek czosnku
    Łyżeczka suszonych pomidorów w proszku (a nawet dwie)
    sól, pieprz

Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza