niedziela, 27 października 2013

Ciasto czekoladowe / brownie z burakami (wegańskie)

„Żyj na poziomie buraka, a życie będzie słodkie.”

Alice Sebold
Ciasto czekoladowe / brownie z burakami (wegańskie)
Tak się złożyło, że w moim otoczeniu jest weganka. Pozdrawiam ! Ewaluowała z dietą, ewaluowała i teraz już jest. I jeśli zdarzy mi się coś przygotować jako ogólny poczęstunek, staram się pamiętać, że jedna z potraw powinna być wegańska. Tym razem w towarzystwie dwóch tart wytrawnych i szarlotki na kruchym spodzie, pojawiło się to ciasto. Miało być brownie. Po wyjęciu z piekarnika okazało się, ze wyrosło pięknie i ciastem czekoladowym jest zdecydowanie, brownie już mniej. Za ładnie urosło. W środku zero zakalca, foch normalnie.
Ciasto czekoladowe / brownie z burakami (wegańskie)

Zrobić wegańskie ciasto nie jest łatwo, nie można dodać jajek, mleka ani masła. Lista, czego użyć nie można jest dużo dłuższa, od tego, co można. Można na przykład użyć buraków. No to do dzieła. Buraki myjmy, obieramy (opcjonalnie), zawijamy w folię aluminiową i pieczemy około godzinę w 180 stopniach. Muszą być zupełnie miękkie. Studzimy i robimy z nich puree, najlepiej w blenderze. Można dodać wody lub soku pomarańczowego żeby łatwiej się miksowało. Buraki można piec ze skórką, szczególnie te młode, ale czasem skórka sama prosi się o obranie. Generalnie sami zdecydujcie i nie zapomnijcie o gumowych rękawiczkach przy obieraniu ;-) Buraki wredne są.

Ciasto czekoladowe / brownie z burakami (wegańskie)

Do mleka migdałowego dodajemy octu, mieszamy. Zostawiamy na kilka minut celem koagulacji. Mleko lekko zgęstnieje i pojawią się w nim takie mało apetyczne skrzepy. Nic to, działamy dalej. Do mleka dodajemy cukier, olej, ekstrakt z wanilii i przygotowane buraki. Mieszamy do połączenia składników. W osobnej misce mieszamy mąką z sodą, solą, proszkiem i kakao. Dodajemy do masy buraczanej. Mieszamy.

Zmodyfikowałam trochę przepis ze strony minimalistbaker.com. Polecam! Pieczemy około 45 minut lub do suchego patyczka. Studzimy. Ostudzone posypujemy kakao. Robimy test i pytamy gości z czego jest ciasto. 
Ciasto czekoladowe / brownie z burakami (wegańskie)
Składniki :
        3 małe buraki lub dwa średnie
        Szklanka mleka migdałowego
        2 łyżeczki octu jabłkowego
        2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
        180 gram cukru
        125 ml oleju kokosowego
        Szklanka i ¼ szklanki mąki
        Pol szklanki kakao
        Łyżka kakao do posypania
        Łyżeczka proszku do pieczenia
        Łyżeczka sody 
        Pół łyżeczki soli

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz