"W nim ukryte skarby zapachów korzenia
Obfity miks namiętności i wspomnienia
cynamon, sandału, goździków wonności
Pieśni i smutku i życia i miłości."
Obfity miks namiętności i wspomnienia
cynamon, sandału, goździków wonności
Pieśni i smutku i życia i miłości."
Sarojini Naidu
Ulubiona, ukochana, uwielbiana przez mojego syna chałka. Miękka, puszysta, słodka, pachnąca cynamonem. Z kromkami do łatwego odrywania.
Przepis znalazłam kilka lat temu w sieci. Przepis ewoluował. Pierwsze wyrastanie przeniosłam na noc. Zmniejszyłam ilość cukru do posypania, ku rozpaczy mojej rodziny ;-) Nawet specjalnie dla chałki keksówki kupiłam. Przepis, polecam bardzo, bardzo !
No to zaczynamy. Krok I, mieszamy mąkę, cukier, sól i drożdże. W rondelku rozpuszczamy masło z mlekiem, dodajemy zimną wodę i ekstrakt waniliowy. Do mąki wlewamy ciepły płyn i mieszamy. Ciasto powinno być bardzo lepkie. Krok II, do ciasta dodajemy jajka i dokładnie mieszamy, na koniec krok III, dodajemy 100 gram mąki.
Ciasto odstawiamy na chwilę (około 15 minut). Po tym czasie możemy je włożyć do lodówki lub zostawić na przepisowe 1,5 godziny do wyrośnięcia - krok IV.
Po półtorej godzinie lub rano zabieramy się do dalszej pracy. Blat lub stolnicę mocno wysypujemy mąką i wyjmujemy ciasto. Powinno podwoić swoja objętość. Ciasto posypujemy mąką i wałkujemy na dość spory prostokąt (30 na 40 cm). Krok V w miseczce mieszamy cukier, cynamon i gałkę muszkatołową. W drugiej rozpuszczamy masło. Prostokąt smarujemy rozpuszczonym masłem i posypujemy cukrem z cynamonem. Teraz najważniejsze. Ciasto kroimy, najpierw na paski. Paski kładziemy jeden na drugim. I z takiego grubego pasa odkrawamy kromki. Kromki te układamy pionowo w keksówce. Łatwe ? Jeśli nie instrukcja obrazkowa TUTAJ ;-)
Keksówki zostawiamy, muszą sobie wyrosnąć po raz drugi - krok VI. Zimne ciasto z lodówki może potrzebować trochę więcej czasu niż przepisowe 45 minut. Pamiętajcie, drożdże to grzyby. Lubią ciepło i wilgoć. Można sobie pomóc piekarnikiem nagrzanym do 50 stopni.
Wyrośnięte ciasto wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika, pieczemy około 45 minut - krok VII. Doprowadzamy domowników do szału zapachem cynamonu ;-) Można zabrać idąc w gości, dzieciaki świetnie sobie radzą z samodzielnym odrywaniem kromek. Smacznego !
Składniki :
I krok, zaczyn :
mąka 300 gram
cukier 50 gram
masło 50 gram
mleko 100 ml
woda 50 ml
paczka suchych drożdży
łyżeczka soli
II krok :
2 jajka
III krok :
mąka 100 gram
IV krok :
1,5 godziny lub noc wyrastania
V krok :
50 gram masła
80 gram cukru
duża łyżka cynamonu
pół łyżeczki startej gałki muszkatołowej
VI krok :
45 minut wyrastania w foremkach
VII krok :
45 minut pieczenia w 180 stopniach




Brak komentarzy:
Prześlij komentarz