środa, 18 września 2013

Rozgrzewająca zupa z czerwonej soczewicy z cukinią i pieczarkami

„Ludzie (...) nigdy nie doceniają wolności, aż ja stracą.
Zawsze są gotowi sprzedać swe prawo za miskę soczewicy.”

Poul Anderson

Rozgrzewająca zupa z czerwonej soczewicy z cukinią i pieczarkami

Koniec lata przywitał nas deszczem i zimnymi wieczorami. To oznacza dużo rozgrzewających zup, najlepiej takich, żeby starczyło również do pracy następnego dnia. Serek i pomidor już nie wystarczają.

Przepis niejako na zamówienie. Czerwona soczewica zawiera dużo białka, żelaza, wapnia i mnóstwo witamin. I ma niski indeks glikemiczny stąd dzisiejszy przepis dedykuję M.

Rozgrzewająca zupa z czerwonej soczewicy z cukinią i pieczarkami

Pora kroimy w dość spore półtalarki, cukinię i pieczarki w plastry. W rondlu o grubym dnie smażymy pora i pieczarki, kiedy się podduszą, dodajemy czosnek, imbir i papryczki chili. Jeśli dzieci nie lubią mocno ostrych zup, proponuję zrezygnować z papryczek chili i ew. połowy czosnku. Następnie dodajemy przyprawy, wszystkie oprócz czarnuszki, mieszamy, pachnie wspaniale ;-) Wlewamy wodę, lub bulion i pomidory. Solimy.

Rozgrzewająca zupa z czerwonej soczewicy z cukinią i pieczarkami

W osobnym garnku gotujemy soczewicę, nie misi być miękka, dogotuje się w zupie. Odcedzamy i dodajemy do zupy. Gotujemy kilka minut. Na koniec dodajemy cukinię. Gotujemy dalej przez około pół godziny. Możemy również dodać soczewice prosto do  wywaru i w nim gotować, pilnując żeby się nie rozpadła.

Generalnie por w tej zupie jest raczej konieczny, można go zastąpić cebulą. Cukinia i pieczarki trafiły do niej niejako z przypadku. Można dodać jakąś zapomnianą marchew, ostatniego ziemniaka. Jeżeli lubimy mniej gęste zupy można zmniejszyć ilość soczewicy do 100 – 120  gram.  Na koniec zupę próbujemy, ewentualnie dodajemy soli i pieprzu.

Życzę wszystkim w tym sobie poprawy pogody. Może natura zauważy, ze jeszcze mamy lato ;-)

Rozgrzewająca zupa z czerwonej soczewicy z cukinią i pieczarkami

Składniki:

     Duży por
     Młoda, niewielka cukinia
     4 ząbki czosnku
     4 pieczarki
     1 cm świeżego imbiru (lub więcej)
     2 papryczki chili (małe)
     150 gram czerwonej soczewicy
     500 ml pomidorów (passata i puszkowe)
     750 ml wody (lub bulionu)
     4 łyżeczki mielonego kuminu
     2 łyżeczki czarnuszki
     Łyżeczka kurkumy
     Łyżeczka papryki
     oliwa z oliwek- około 3 łyżki
     3 ziela angielskie
     2 liście laurowe
     Sól i pieprz do smaku

Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza