"Najwyższy kapłan powstał i wygłosił mowę.
Eryk rozpromienił się jak
dynia w Zaduszki.
Tezumeni długim szeregiem wnosili kosze klejnotów,
które przed nim rozsypywano."
Terry Pratchett
![Zupa krem z dyni z cynamonem i imbirem Zupa krem z dyni z cynamonem i imbirem](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgm58Ei_XACNmVbio7mt2Tj6E4tBVYMKdrLhd9ZL0pKHv_4pX82-syoHTDbfb96WrkQWUT1nkt8lyOUmzBRCq0vhdaJZCZTEvt1V9p2bhMdQy_hOuV-25dQGcRVGGYfuGrqI0tAiBiWkss/s1600/DSC_4371_1.jpg)
Lubicie dynie ? Ja bardzo. I tak ładnie wyglądają. Pomarańczowe kawałki kuszą teraz na półkach z warzywami. Nie ma problemu, krem z dyni w te chłodne wrześniowe popołudnia to jest to ! Jeśli jakaś dynia się do Was uśmiechnie. Kupcie ją ;-)
![Zupa krem z dyni z cynamonem i imbirem Zupa krem z dyni z cynamonem i imbirem](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhypwtb_eTMS1mVSXze29eZGIayWpdWNOZGHzPFcyMbSU0gVile0VEONJWDGjdOrmp6zw2RqoJHLBJFRIxbz9OM11XjHjSdSmoZHyr53dYI2uxAMguoDdsU5mwsa58yxb-Md632Jz0x8SQ/s1600/DSC_4377_1.jpg)
Potrzebujemy około kilogramowy kawałek dyni. Dowolnego gatunku. Kiedy już go mamy idziemy nagrzać piekarnik, do 180 stopni. W tym czasie kiedy piekarnik się nagrzewa wydrążamy pestki z dyni, obieramy ją ze skórki i kroimy na małe kawałki. Pieczemy około 30 minut, dynia musi być miękka.
Przygotowujemy garnek z litrem wywaru. Dla wegan i wegetarian czysty wywar z jarzyn. Pozostali mogą się posiłkować rosołem. Do wywaru dodajemy upieczoną dynię, łyżkę oliwy z oliwek lub oleju z pestek winogron. Wszystko miksujemy na gładką masę.
Zupy nie trzeba zagęszczać. Teraz doprawiamy. Odrobina imbiru, szczypta cynamonu. Pięknie brzmi... Gałka muszkatołowa, sól, pieprz. Może trochę miodu. I już. Z przyprawami można eksperymentować. Jeśli dotąd nie używaliście świeżego imbiru, dodajcie go mniej i spróbujcie, czy nie za ostre. Można dodać mniej cynamonu, lub zastąpić go kardamonem.
Zupę doprowadzamy do wrzenia i zdejmujemy z ognia. Podajemy z pieczywem lub samą w kubku. Smacznego.
Składniki:
litr bulionu warzywnego lub rosołu
łyżka oliwy z oliwek lub oleju z pestek winogron
łyżeczka cynamonu
2 cm świeżego imbiru (trzeba uważać bo jest ostry lub łyżeczka suszonego imbiru)
duża szczypta suszonej gałki muszkatołowej (lub do smaku)
sól i pieprz
miód do smaku
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz