wtorek, 17 września 2013

Zupa krem z dyni z cynamonem i imbirem


"Najwyższy kapłan powstał i wygłosił mowę. 
Eryk rozpromienił się jak dynia w Zaduszki. 
Tezumeni długim szeregiem wnosili kosze klejnotów, 
 które przed nim rozsypywano."

Terry Pratchett

Zupa krem z dyni z cynamonem i imbirem
Lubicie dynie ? Ja bardzo. I tak ładnie wyglądają. Pomarańczowe kawałki kuszą teraz na półkach z warzywami. Nie ma problemu, krem z dyni w te chłodne wrześniowe popołudnia to jest to ! Jeśli jakaś dynia się do Was uśmiechnie. Kupcie ją ;-)

Zupa krem z dyni z cynamonem i imbirem






Potrzebujemy około kilogramowy kawałek dyni. Dowolnego gatunku. Kiedy już go mamy idziemy nagrzać piekarnik, do 180 stopni. W tym czasie kiedy piekarnik się nagrzewa wydrążamy pestki z dyni, obieramy ją ze skórki i  kroimy na małe kawałki. Pieczemy około 30 minut, dynia musi być miękka.

Przygotowujemy garnek z litrem wywaru. Dla wegan i wegetarian czysty wywar z jarzyn. Pozostali mogą się posiłkować rosołem. Do wywaru dodajemy upieczoną dynię, łyżkę oliwy z oliwek lub oleju z pestek winogron. Wszystko miksujemy na gładką masę. 

Zupa krem z dyni z cynamonem i imbirem

Zupy nie trzeba zagęszczać. Teraz doprawiamy. Odrobina imbiru, szczypta cynamonu. Pięknie brzmi... Gałka muszkatołowa, sól, pieprz. Może trochę miodu. I już. Z przyprawami można eksperymentować. Jeśli dotąd nie używaliście świeżego imbiru, dodajcie go mniej i spróbujcie, czy nie za ostre. Można dodać mniej cynamonu, lub zastąpić go kardamonem. 

Zupę doprowadzamy do wrzenia i zdejmujemy z ognia. Podajemy z pieczywem lub samą w kubku. Smacznego.


Zupa krem z dyni z cynamonem i imbirem

Składniki:

     500 gram upieczonej dyni
     litr bulionu warzywnego lub rosołu
     
     łyżka oliwy z oliwek lub oleju z pestek winogron
     łyżeczka cynamonu
     
     2 cm świeżego imbiru (trzeba uważać bo jest ostry lub łyżeczka suszonego          imbiru)
     duża szczypta suszonej gałki muszkatołowej (lub do smaku)
     sól i pieprz
     
     miód do smaku

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz