wtorek, 16 lipca 2013

Babka ziemniaczna z sosem pieczarkowym

„Ziemniaki, czyli kartofelki – odparł Sam – to ulubiona potrawa Dziadunia i najlepszy sposób zapełnienia pustego żołądka. Tu i teraz na pewno byś ich nie znalazł, więc nie szukaj. Bądź tylko łaskaw przynieść trochę zieleniny, a nabiorę o tobie lepszej opinii. Co więcej, jeżeli się poprawisz i wytrwasz w dobrych obyczajach, obiecuję ci kiedyś ugotować ziemniaki, tak, że będziesz palce lizał.
Smażone ziemniaki i rybka to specjalność Sama Gamgee. Założę się, że nie pogardziłbyś tym daniem.”

John Ronald Reuel Tolkien



Ja wiem doskonale, że babkę ziemniaczaną robi się z ziemniaków surowych. Ale ostatnio robiąc obiad zmieniłam zdanie co do dania obiadowego i kiedy ziemniaki już się ugotowały, zostały przerobione na puree. Przegląd lodówki uzmysłowił mi istnienie około pół kg pieczarek do pilnego przerobienia, i mały kawałek boczku wołający: „Zjedz mnie!”.

Po chwili na patelni wesoło podsmażał się boczek w towarzystwie cebuli, kilku pieczarek oraz pora (wszystko należy drobno pokroić). Wszystko doprawiłam solą, pieprzem, tymiankiem i świeżą pietruszką. Dodałam wszystko do przestudzonych ziemniaków i wbiłam jajka. Wszystko delikatnie wymieszałam.

Formę do pieczenia wysmarowałam masłem i wysypałam bułką tartą. Wyłożyłam masą ziemniaczaną i piekłam około godziny w 180 stopniach. 

A następną babkę zrobię z surowych ziemniaków.




Składniki:

Kilogram ugotowanych ziemniaków przeciśniętych przez praskę
3 jajka
20 dkg wędzonego boczku
2 duże cebule lub 4 małe
6 pieczarek (niekoniecznie)
Kilka zielonych liści pora (zostały z surówki)
Sól i pieprz do smaku
2 ząbki czosnku
4 gałązki świeżego tymianku
Kilka łyżek pokrojonej natki pietruszki


W czasie kiedy babka się piekła postanowiłam zrobić sos. Na patelni podsmażyłam cebulę, kiedy się zeszkliła dodałam resztę pieczarek tym razem dość grubo pokrojone.  Kiedy wszystko się ładnie podsmażyło dodałam sól, pieprz, tymianek i łyżkę ciemnego sosu sojowego. 
Na koniec wlewamy śmietanę, chwilę podgrzewamy i gotowe.

Składniki:

Pół kilograma pieczarek (minus 6 zużyte do babki)
2 duże cebule lub 4 małe
Sól i pieprz do smaku
2 ząbki czosnku
Łyżeczka suszonego tymianku
200 ml śmietany 30%
50 ml śmietany ukwaszonej 12 lub 18%

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz