sobota, 20 lipca 2013

Ciasto z owocami lasu i migdałową kruszonką


„Na krzaku porzeczki ptak usiadł, obok mnie, na werandzie, ona,
Dla której jestem Józefem Cieślą, choć nie robię w drewnie, tylko w Przemijaniu. 
Ale tak samo wychodzi nam jedynie to, co nietrwałe.”


Jan Kurowicki
Ciasto z owocami lasu i migdałową kruszonką

Dzisiaj dzień porzeczek. Porzeczki czerwone, porzeczki białe, porzeczki czarne. Odrobina agrestu. Niebieskie borówki. Owoce trochę bardziej mokre niż jagody, ciasto wilgotniejsze niż to z jagodami.  

Obiecałam, że nie tylko będę opowiadać o pieczeniu. No jak obiecałam to upiekłam i przyniosłam ;-) Ponoć smakowało. Kruszonki jak zawsze dużo.

Ciasto z owocami lasu i migdałową kruszonką
W misce nr jeden mieszamy rozpuszczone masło, maślankę i jajka, dodajemy ekstrakt waniliowy. W misce nr dwa mieszamy mąkę, proszek do pieczenia i cukier. Łączymy delikatnie obie zawartości misek. 
Mikserem nie wychodzi – nie wiem dlaczego ;-)

Ciasto z owocami lasu i migdałową kruszonką
Ciasto delikatnie przelewany do wyłożonej papierem do pieczenia formy, układamy jagody i posypujemy kruszonką i płatkami migdałów. Do gorącego stopionego masła wsypujemy mąkę wymieszaną z cukrem i mieszamy wszystko przez chwilę łyżką. Kruszonka gotowa.

Pieczemy przez około godzinę w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.  Sprawdzamy patyczkiem czy już się upiekło.

Ciasto z owocami lasu i migdałową kruszonką

Ciasto z owocami lasu i migdałową kruszonką

Ciasto z owocami lasu i migdałową kruszonką

Składniki:

Ciasto:
Szklanka maślanki (w sumie 300 ml)
150 g cukru
300 g mąki pszennej
2 jajka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
75 g stopionego przestudzonego masła
Łyżeczka ekstraktu waniliowego z ziarenkami wanilii
Owoce:
250 g – owoców leśnych (u mnie porzeczki, borówki i agrest)
Kruszonka:
50 g mąki
25 g cukru
25 g stopionego gorącego masła
ekstrakt migdałowy lub waniliowy do smaku
Kruszonka maxi:
150 g mąki
75 g cukru
75 g stopionego gorącego masła
ekstrakt migdałowy
płatki migdałów do posypania


Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza