piątek, 13 grudnia 2013

Kurczak sylwestrowy, w sosie śmietanowo – pomidorowym z cebulą

„Wszyscy obchodzili Nowy Rok, więc albo byli pijani, 
albo na całkiem dobrej drodze do nietrzeźwości.”

 Stella Szeszuła


Na początek trochę wspomnień... Mroźny Sylwester "dwa tysiące któregoś tam" roku. Warszawa, Mokotów konkretnie. My i dwoje przyjaciół. Śmiech, łzy, zaręczyny, radość, muzyka... Szczęście, zapowiedź kolejnych wspaniałych lat. I puste półki... A tak, właśnie, puste. Po całodziennym spacerze. Kilku wizytach w stołecznych pubach, stwierdziliśmy, że czas już wracać do domu, zrobić kolację i spokojnie przygotować się na nadejście Nowego Roku.



Potrzebowaliśmy tylko sklepu, otwartego. I to już samo w sobie było problemem. Kiedy już go znaleźliśmy okazało się, że składników na nasze wymyślone proste i szybkie menu nie ma. Pusto. Z mięsa znaleźliśmy jedynie podudzia z kurczaka, z warzyw cebulę. Cóż było robić, szybko między półkami sklepu wymyśliliśmy ten oto przepis. Spokojnie dokończyliśmy zakupy i radośnie ciesząc się, że mamy cokolwiek do zjedzenia ruszyliśmy do domu. Kurczak ten co jakiś czas gości na naszym stole, ale przyznam, ze pierwszy raz spisałam proporcje. Wychodzi pyszne, gorące, kremowe danie. Mięso jest miękkie, cebula przyjemnie słodka. I tylko zdjęcia trudno zrobić, bo danie mało fotogeniczne jest. Za to wychodzi go dużo, robi się właściwie samo i może czekać w piekarniku na swoja kolej na stole. Idealne na Sylwestra ;-)




Przygotowujemy duże naczynie do zapiekania, z pokrywką lub folię aluminiową do przykrycia. Cebulę kroimy w dużą kostkę, bardzo dużą. Jest istotnym elementem dania. Jeśli nie kupiliście dużych cebul, małych będzie potrzeba nawet 6. Cebulę szklimy lekko na patelni. Doprawiamy solą i pieprzem. Wykładamy nią dno naczynia do zapiekania. Kurczaka nacieramy solą i pieprzem, lekko doprawiamy papryką i rumienimy na tej samej patelni na której szkliliśmy cebulę. Kurczaka przekładamy na cebulę. 

W misce mieszamy passatę, pomidory i śmietanę. Doprawiamy solą, pieprzem, papryką i czosnkiem. Mieszamy. Zalewamy kurczaka z cebulą. Naczynie wkładamy do piekarnika i pieczemy co najmniej 1,5 godziny w 180 stopniach. Na koniec odkrywamy naczynie. Jeśli jakiś kawałek kurczaka wystaje ponad sos to może nawet się przyrumieni ;-) Podajemy z ryżem lub z pieczywem. Ot, tyle. I wspomnienia wracają...

P.S. Miłego piątku 13 !

Składniki :
           Podudzia z kurczaka - 8/10 sztuk
           Cebula - 4 duże lub 6 średnich
           Passata pomidorowa - 500 ml
           Puszka pomidorów krojonych - 1 sztuka
           Śmietana 250 ml - 18% lub 30%
           Papryka ostra - 1 łyżeczka
           Papryka słodka - 2 łyżeczki
           Czosnek - 3 ząbki
           Sól i pieprz

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz