„Nie ma na świecie takiej rzeczy, której nie naprawi sernik.”
Alexandra Ivy
Alexandra Ivy
Sernik za mną chodził. Nie zwykły sernik, ale karmelowy. Słony spód, karmelowa masa, karmelowa polewa i chrupiące migdały… Poezja. Dawno temu pojawił się na blogu White Plate i z drobnymi modyfikacjami do dzisiaj gości w naszym domu. Po pierwsze zawsze pieczemy sernik z kilograma sera. Mniej nie ma sensu ;-) Po drugie, zamiast spodu z ciasteczek i orzechów robię klasyczny, słony, kruchy spód.
Sernik ten jest bardzo prosty, nie wymaga wielogodzinnego ucierania, piany z białek czy czego tam jeszcze. Ciasto jest piękne, upieczone w tortownicy można podać na świąteczny stół.
Zaczynamy od spodu, kruchy spód z mąki pełnoziarnistej, mi pasuje idealnie, ale mąkę można zastąpić zwykłą, jeśli wolicie.
Mąkę zagniatamy szybko z masłem, jajkiem, solą i wodą. Schładzamy. Ja tym razem rozwałkowałam ciasto na papierze do pieczenia, przyłożyłam spód tortownicy i wycięłam koło. Potem papier razem z ciastem umieściłam w tortownicy. Papier na bokach wystawał trochę ponad formę. Upieczone ciasto schłodziłam.
Przepis na masę jest prosty. Masło ucieramy z cukrem, dodajemy ekstrakt waniliowy. Następnie dodajemy masę krówkową oraz po jednym jajku. Na koniec ser oraz kaszę mannę, miksujemy. Masa będzie dość rzadka i tu przyda nam się papier do pieczenia który zostawiliśmy. Masę wylewamy na podpieczony spód. Całość pieczemy około 80 do 100 minut w 180 stopniach. Studzimy.
Teraz czas na polewę ;-) Pozostałą masę krówkową mieszamy z roztopiony masłem oraz mlekiem. Musi być idealnie gładka, można ją odrobinę podgrzać. Masę solimy do smaku. Polewamy sernik. Na patelni prażymy migdały i dekorujemy sernik. Koniec ;-)
Składniki:
Spód:
200 gram mąki pełnoziarnistej pszennej
100 gram masła
50 gram cukru pudru
całe jajko
łyżka wody
płaska łyżeczka soli
Masa serowa:
kilogram sera (wiaderko)
350 gram masy krówkowej (z puszki)
200 gram brązowego cukru
100 gram masła
5 całych jaj
50 gram kaszy manny
Polewa:
160 gram masy krówkowej (z puszki)
duża łyżka masła
4 łyżki mleka tłustego
sól (kilka szczypt)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz