wtorek, 31 grudnia 2013

Piernikowy sernik z dynią i polewą kajmakową

" – Ciotka w piwnicy nie bywa. Wyschła dokładnie, lekka…
– Rozumiem, że dynia, nie ciotka? 
– upewnił się doradca do spraw technicznych."

Joanna Chmielewska

Piernikowy sernik z dynią i kajmakową polewą

Miałam ja Ci dynie i ser i ser ! No miałam. I ostatnią szansę na sernik dyniowy w tym roku. Zdążyłam ;-) Naoglądałam się przepisów, naczytałam jakie powinny być proporcje. I co i na końcu zaczęłam piec sernik w nocy kiedy okazało się, że nie wszystkie zaplanowane produkty znajdują się w lodówce. W sumie co za problem. Zrobiłam to co zwykle, wykorzystałam to co było. Efekt bardzo fajny, wyszedł kremowy, piernikowy sernik. W sam raz na Święta, tylko skąd wziąć kolejną dynię ?

Piernikowy sernik z dynią i  polewą kajmakową
 
Spód to klasyczne kruche, mąkę krupczatkę zagniotłam z cukrem, masłem i odrobiną soli. Po schłodzeniu w lodówce, podpiekłam je 15 minut w 180 stopniach. Masa sernikowa zaś, składała się w równych proporcjach z sera i dyni. Ale od początku. 

Piernikowy sernik z dynią i  polewą kajmakową
 
Miękkie masło ucieramy z cukrem. Dodajemy po jednym jajku i miksujemy dalej. Dodajemy po trochu ser i dynię. Na koniec dodajemy kaszę i przyprawy. Masę wylewamy na ostudzony spód. Pieczemy godzinę w 180 stopniach. Piekłam w małej tortownicy o średnicy 18 cm.

Ostudzony sernik polewamy masą kajmakową. Cudnie się komponuje. Następna próba jak tylko dostanę dynię, myślę, że podwoję ilość sera i zobaczę co powstanie ;-)

Piernikowy sernik z dynią i  polewą kajmakową
 
Składniki :
Ciasto:
    100 gram mąki krupczatki
    50 gram masła
    30 gram cukru pudru
    duża szczypta soli

Masa serowa :
   250 gram sera śmietankowego
   250 gram pure z dyni (upieczona dynia)
   150 gram cukru
   3 całe jaja 
   25 gram kaszy manny (duża łyżka)
   2 łyżeczki przyprawy do piernika
   szczypta soli 

Polewa :
   100 gram masy kajmakowej
 

Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza