sobota, 26 kwietnia 2014

Ziołowe masło czosnkowe

"Nieraz mogli się przekonać różni późniejsi władcy, że otrzymawszy sam chleb, lud niechybnie zapyta zaraz o masło i wędlinę, bojkotując najatrakcyjniejsze nawet igrzyska."

Janusz A. Zajdel




Bardzo popularny dodatek do chleba. Ja wiem, ze wszyscy wiedzą jak je zrobić. Ale mam ogromną chęć podzielenia się moim przepisem. Ot i tyle.

Jak można się domyślić podstawowym składnikiem będzie masło. Potrzebujemy kostki. Do tego czosnek, oliwa z oliwek, przyprawy, sól i pietruszka, nie zapominajcie o pietruszce! Proste ? Proste.



Do miękkiego masła dodajemy czosnek, proponuję co najmniej trzy ząbki, ale można więcej. Wlewamy oliwę, solimy i przyprawiamy. W tym przypadku dodałam dwie łyżeczki zielonej czubrycy i posiekaną drobno zieloną pietruszkę. Czubryca to taka przyprawa bułgarska pozyskuje się ją z cząbru górskiego, bardzo fajna, kupiłam z czystej ciekawości i nam zasmakowała.

Wszystko dokładnie mieszamy. Masę przekładamy na folię spożywczą i formujemy zgrabny wałeczek. Naprawdę, nie wiem jak to inaczej określić ;-) Końce bardzo ściśle związujemy i schładzamy całość. Twarde schłodzone masło odwijamy z folii i kroimy w plasterki. 

Można podać jako dodatek do chleba, położyć na steku lub warzywach z grilla. Proste i smaczne.W tle sałatka Nigelli i orkiszowe bułki na zakwasie (Ryszardzie).



Składniki :

     kostka miękkiego masła
     4 łyżki oliwy z oliwek
     pół łyżeczki soli
     dwie łyżeczki zielonej czubrycy
     pół pęczka pietruszki
     3-4 ząbki czosnku


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz