środa, 16 października 2013

Czekoladowe ciasto ze śliwkami

„Jestem jesień z pełnym koszem
z pełnym koszem
Dobre rzeczy wam przynoszę
wam przynoszę.
Jabłka, śliwki, gruszki bery, pomidory i selery,
pomidory i selery.”
Maria Terlikowska

Czekoladowe ciasto ze śliwkami

Ciasto czekoladowe, miękkie, słodkie i ze śliwkami. Prawdziwy komplement dla jesieni i śliwek węgierek. I co równie ważne. Łatwe i szybkie. I wybaczające. Wybaczy brak 125 gram masła, można uzupełnić neutralnym olejem. Można zapomnieć o łyżce jogurtu, albo dodać w zamian maślanki. Można dać dowolny cukier. I o zgrozo, nawet śliwki można zastąpić. Jabłkami na przykład ;-) Można upiec je dla Przyjaciół i podać z lodami waniliowymi… Można resztę zapakować mężowi do pracy ;-) Dużo można, a upiec i zjeść trzeba koniecznie.
Czekoladowe ciasto ze śliwkami
Miękkie masło ucieramy mikserem z cukrem. Dodajemy jajka i ekstrakt, miksujemy dalej. Mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia, solą, kakao i cynamonem. Następnie dodajemy mąkę do masy maślano-jajecznej. Muszą się ładnie połączyć. Następnym razem spróbuję bez miksera ;-)
Czekoladowe ciasto ze śliwkami

Śliwki węgierki, przekrawamy na pół, wyjmujemy pestkę i delikatnie kładziemy na cieście. Raczej zatoną, ale różnie bywa, nadzieja umiera ostatnia. Pieczemy około 40 minut do suchego patyczka w 180 stopniach.
Czekoladowe ciasto ze śliwkami

Składniki na cisto:
   ¾ szklanki cukru lub mniej
   ½ kostki masła (125 gram)
   szklanka mąki
   2 łyżki kakao
   2 jajka
   łyżka jogurtu naturalnego
   łyżeczka proszku do pieczenia
   łyżeczka cynamonu (opcjonalnie)
   łyżeczka ekstraktu migdałowego
   szczypta soli

Owoce :
   10 śliwek węgierek

2 komentarze:

  1. Chrupiące na zewnątrz, puszystae w środku - potwerdzam: idealne!
    Dzięki Karol za degustację ;* A z lodami czekoladowymi też bomba ;)

    *Zdjęcia fajne. Jakby światło lepsze ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Cieszę się ! I dziękujemy za lampę, kiedyś oddamy ;-) K.

    OdpowiedzUsuń