poniedziałek, 14 października 2013

Muffiny / babeczki waniliowe z kremem waniliowym

„A pachnie tak jak piołun i wanilia – kwiat, biały kwiat.

Przez taką noc Królowa Jednej Nocy ogląda świat.” 



Jonasz Kofta 

Muffiny / babeczki waniliowe z kremem waniliowym

Babeczki powstały przypadkowo. Przy okazji tortu waniliowo – gruszkowego, zostało mi trochę kremu i dekoracji. Uznałam, ze kilka babeczek do kompletu nie zaszkodzi. I oto one, waniliowe z kremem waniliowym ;-) Pasowały idealnie ;-)



Tradycyjnie mieszamy suche składniki w jednej misce, a mokre w drugiej. Potem mieszamy suche z mokrym, ale niezbyt dokładnie, łyżką na przykład. Masę nakładamy do foremek i pieczemy w 200 stopniach przez 25 minut (około, zależy od piekarnika). Użyłam papilotek i silikonowych foremek. Można zrezygnować z papierków. 

Muffiny / babeczki waniliowe z kremem waniliowym

Po upieczeniu studzimy babeczki na kratce. Foremki wypełniłam tylko do połowy wysokości, zależało mi na mniejszych babeczkach, żeby jeszcze krem się na nich zmieścił. Z podanej porcji wychodzi 12 sztuk małych babeczek lub 6 sztuk ogromnych.

Bardzo zimną śmietanę ubijamy na sztywno, kiedy jest ubita dodajemy partiami cukier puder. Dodajemy mascarpone i miksujemy dalej. Dodajemy ekstrakt z wanilii. Próbujemy. Jeśli smakuje przekładamy do rękawa cukierniczego z ozdobną końcówką i dekorujemy babeczki. Na kremie umieszczamy kwiatki i perełki. Zjadamy ;-)


Muffiny / babeczki waniliowe z kremem waniliowymSkładniki:

Składniki suche :
   270 gram mąki pszennej
   120 gram cukru
   1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
   0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
   szczypta soli

Składniki mokre :
   2 jaja
   50 gram rozpuszczonego masła
   250 gram jogurtu naturalnego (lub maślanki, kwaśnej śmietany)
   1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

Krem waniliowy:
   200 ml śmietany tortowej 36% lub dobrej śmietany 30%
   250 g serka mascarpone
   2 pełne łyżki cukru pudru (lub mniej lub więcej, do smaku)
   1 łyżeczka ekstraktu waniliowego z ziarenkami wanilii

Dekoracja:
   dekoracje z niebieskiego lukru
   cukrowe srebrne perełki

1 komentarz:

  1. Arcydzieło!!! Jeśli tak samo dobrze smakuje, jak wygląda... to biorę w ciemno :))

    OdpowiedzUsuń