„Ofiarą węgierskiego smutku i niechęci do życia padają przede wszystkim warzywa – synonim świeżości, zdrowia i lekkości. Warzywo trzeba zabić, upolować jak zwierzę, wszystko co żywe, zawierające witaminy, należy z tego życia i zdrowia wypatroszyć, utopić w occie lub udusić w zasmażce ze smalcu i mąki.”
Krzysztof Varga
Krzysztof Varga
Każda historia ma jakiś początek. Ta zaczęła się przy okazji podróży w malownicze okolice Olsztyna, kiedy to rozmowa zeszła na pikle, a właściwie wszystko przez Siostrę Anielę i jej przepisy. Nie rozumiecie ? Nieważne ;-) Tak to właśnie było. Dodatkowo kolejny odcinek Jamiego polecił pikle, jako świetne rozwiązanie na wykorzystanie warzyw zalegających w lodówce. I jeszcze przypomniała się przeszłość, babcia też robiła pikle. Cóż było począć, zinwentaryzować warzywa w lodówce i kupić ocet !
Bierzemy
warzywa, kawałek cukinii, cebulę, kilka różyczek kalafiora, fasolkę
szparagową, szlotki, marchew, dynię, ogórki, kilka pieczarek.... Do tego
garść ziaren pieprzu, kolendry i gorczycy. Kilka ząbków czosnku.
Papryczkę chili… Czyli wszystko niemalże co znajdziecie w lodówce.
W
rondelku zagotowujemy trzy szklanki wody, doprowadzamy do wrzenia,
zmniejszamy ogień i wkładamy obrane ząbki czosnku, gotujemy przez kilka
minut. Następnie dodajemy ocet, sól i cukier. Zagotowujemy ponownie.
Garnek zdejmujemy z ognia, czosnek wyjmujemy z garnka.
Przygotowujemy
dwa litrowe słoiki. Należy je umyć i osuszyć. Do każdego słoika
wkładamy połowę ząbków czosnku i po połowie przypraw. Ja do jednego
słoika włożyłam całą papryczkę chili, a do drugiego pół i to w
plasterkach. Słoiki zapełniamy warzywami, można je pokroić w fantazyjne
kształty, układać warstwami lub na baczność. Wszystko można. Lubię takie
przepisy ;-)
Płyn w rondelku doprowadzamy ponownie do wrzenia,
gorącym zalewamy warzywa. Studzimy. Przechowujemy w lodówce. Można jeść
już na drugi dzień. Przechowywać nie dłużej niż trzy miesiące. Pikle zostały poddane testom i ocenione. Pyszne ! Jedynie następnym razem dodam więcej czosnku, chili i może ze 2 łyżki miodu ;-)
Składniki zalewy :
3 szklanki wody
1,5 szklanki octu
8 obranych ząbków czosnku
Duża, czubata łyżka soli
Duża, łyżka cukru
1 łyżeczka nasion kolendry
1 łyżeczka nasion gorczycy
1 łyżeczka czarnego pieprzu
2 liście laurowe
10 ziarnek ziela angielskiego
Pół chili pokrojone w plasterki
Chili w całości
Opcje dodatkowe:
3 szklanki wody
1,5 szklanki octu
8 obranych ząbków czosnku
Duża, czubata łyżka soli
Duża, łyżka cukru
1 łyżeczka nasion kolendry
1 łyżeczka nasion gorczycy
1 łyżeczka czarnego pieprzu
2 liście laurowe
10 ziarnek ziela angielskiego
Pół chili pokrojone w plasterki
Chili w całości
Opcje dodatkowe:
* można dodać więcej czosnku
* można dodać dwie łyżki miodu
* zamiast pół, całe chili w plasterkach
Warzywa :
Ćwiartka kalafiora
Mała cukinia
5 pieczarek
Czerwona papryka
Żółta papryka
3 czerwone cebule
Warzywa :
Ćwiartka kalafiora
Mała cukinia
5 pieczarek
Czerwona papryka
Żółta papryka
3 czerwone cebule
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz