wtorek, 26 listopada 2013

Surówka pierwsza, por, jabłko i jogurt

„Gdy na pora przyszła pora
- ludzie go zebrali z pola,
to ucichły wszystkie kłótnie.
Por z talerza patrzy butnie...”

Arkadiusz Łakomiak


Nie ma posiłku bez warzyw. No jakoś tak. Przynajmniej dla mnie surówka to podstawa. Okazało się jednak, że przekonanie niektórych do jedzenia warzyw, a tym bardziej warzyw surowych, łatwe nie jest. Ale to było bardzo dawno temu. I nieprawda ;-)




Szczególnie teraz, kiedy skończyły się już pyszne letnie warzywa, komponowanie surówek nie jest tak proste. Ja posiłkuję się moją bazą. Żelaznym zestawem warzyw i owoców, które zawsze są w domu. Po pierwsze jabłka ;-) No nic nie poradzę, kochamy surówki ze słodka nutą. Po drugie por, kilka marchwi, wiaderko kiszonej kapusty, ogórki kiszone i kawałek kapusty. Są na tyle trwałe, że mogą czekać na swoją kolej w lodówce. Zrobienie surówki dla dwóch, trzech czy nawet czterech osób nie jest czasochłonne. Do bazy warzywnej dochodzi jeszcze jogurt naturalny, olej z pestek winogron, oliwa z oliwek, ocet winny i ocet jabłkowy, a także miód i musztarda. Kiedyś zrobię listę, może komuś się przyda ;-)


Dzisiaj kuchnia serwuje ulubioną surówkę Nadwornego Fotografa, porową z jabłkiem. Jest bardzo prosta i szybka, składniki jak już pisałam są na tyle trwałe, że nie ma problemu z kupieniem ich i trzymaniem w lodówce na wszelki wypadek. Jabłka mamy w domu zawsze, pory w sumie też i jogurt naturalny.




W misce mieszamy 200 ml jogurtu z solą i pieprzem. Białą część pora kroimy bardzo cienko w półtalarki, jabłko ze skórką ścieramy na tarce o grubych oczkach. Nie wyrzucamy zielonych liści pora. Mogą chwile poczekać i świetnie nadadzą się, jako składnik nadzienia do tarty, makaronu z warzywami czy też curry, szczególnie zielonego, pięknie się komponują. Pora, i jabłko mieszamy z sosem jogurtowym. Surówka jest i słodka i ostra i chrupiąca. Gotowe ;-) Smacznego.


Składniki :
 

Warzywa i owoce :
          Por (jasna część)

          Jabłko
Sos :
           
          Jogurt naturalny
          Sól i pieprz do smaku

Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza