piątek, 25 lipca 2014

Pieczone ziemniaki z czosnkiem, tymiankiem i ziołowym pieprzem

"Umiała też ugotować ziemniaki. Uczyniła więc teraz to, co należy, mianowicie obrała je i wrzuciła do wody, dosypując czegoś, co zdało jej się solą, a było kwaskiem cytrynowym."

Małgorzata Musierowicz


Pieczone ziemniaki z czosnkiem i ziołowym pieprzem


Nie lubię obierać ziemniaków. Bardzo nie lubię. Możecie zapytać moją rodzinę. Jemy kaszę, ryż, pieczywo, ziemniaki także ale bardzo rzadko. Co więcej tylko marny ułamek tych ziemniaków to ziemniaki z wody. Preferuję pieczenie ;-)

Zawsze starannie wybieram ziemianki, po pierwsze do pieczenia wybieram odmiany typu A lub B. Tak typ jest ważny. Żeby potem nie było narzekania, że nam kluski nie wyszły, albo rozpadły się podczas pieczenia. To co ? Mały wykład ?

Pieczone ziemniaki z czosnkiem i ziołowym pieprzem

Są trzy zasadnicze typy ziemniaków, A, B i C, w zależności od zawartości skrobi. Jest jeszcze typ D, ale raczej niejadalny, stąd pominiecie w ogólnej klasyfikacji. Najmniej skrobi ma typ A.

Ziemniaki typu A są twarde, zwarte, nie rozpadają się. Ten typ jest idealny do pieczenia ze skórką czy tez sałatek. Ziemniaki „sałatkowe” w sklepach to często zamianki typu A. Bardzo je lubię. Czy wspomniałam już, ze im mniej skrobi tym niej kalorii?  Podstawowe odmiany : Korona, Accent, Cykada, Frezja, Vineta, Lord, Denar.

Typ B, ziemniaki uniwersalne, ogólnego zastosowania, ogólnoużytkowe. To są ziemniaki idealne do gotowania, na frytki, do duszenia, na placki ziemniaczane. Są średnio twarde, dość zwięzłe, jeśli się rozsypują to pod sam koniec gotowania. Popularne u nas odmiany Irga i Irys są właśnie typu B. Inne gatunki to Sante, Drop czy też Gloria. 

Na koniec typ C. Czy czasem gotując ziemniaki rozpadły się wam i wyglądały mało estetycznie? To był zapewne typ C. Ma on najwięcej skrobi, miąższ sypki, bardzo łatwo rozpadający się. Ten typ poleca się do wszelkich klusek, purée, do kopytek, cz też bab ziemniaczanych. Uffff...

Pieczone ziemniaki z czosnkiem i ziołowym pieprzem

Po małym wykładzie idziemy kupić ziemniaki. Po pierwsze, nie kupujemy zielonych i kiełkujących. Zielone mają niezdrową (a nawet trującą) solaninę, która to zostaje w ziemniakach mimo gotowania. W kiełkach ziemniaków natomiast kumulują się wszelkie toksyny. 

Po drugie unikamy ziemniaków miękkich, uszkodzonych i pomarszczonych. Ja dodatkowo unikam ziemniaków zbyt brudnych. Szczególnie, że skórka ziemniaków nie powinna być zbyt ciemna. I jak to dostrzec spod warstwy ziemi? Nie, nie rozumiem dlaczego nie można ich umyć. I nie rozumiem dlaczego sprzedawcy często nie maja pojęcia jaka odmianę sprzedają.  

To się pożaliłam ziemniakowo… Ale załóżmy, że misja zakończyła się sukcesem. Zakupiliśmy ziemniaki typu A, piękne, jasne, zdrowe i czyste. 

Przepis właściwy :

Ziemniaki myjemy, osuszamy, kroimy na ćwiartki lub ósemki. W dużej misce mieszamy oliwę z oliwek, stopione masło (niekoniecznie), sól i przyprawy. Do mieszaniny dodajemy ziemniaki i wszystko pięknie mieszamy. Na blaszce do pieczenia, takiej z piekarnika kładziemy arkusz papieru do pieczenia. Na papierze rozkładamy równomierna ziemniaki. Polewamy resztą oliwy z przyprawami i wkładamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika. Po ok. 20 minutach możemy zacząć sprawdzać „czy to już”. Najlepiej dziabiąc widelcem. Pieczemy z termoobiegiem, skórka powinna być przypieczona i chrupiąca, a środek miękki. 

Pieczone ziemniaki z czosnkiem i ziołowym pieprzem

Do tego podajemy dip czosnkowy. 250 gram jogurtu naturalnego (gęstego, może być grecki), dwie łyżki oliwy z oliwek, ząbek (lub dwa dla odważnych) czosnku, sól i pietruszka (łyżeczka suszonej lub posiekanej świeżej). Mieszamy, gotowe ;-)

Składniki:

Kilogram ziemniaków sałatkowych
pięć łyżek oliwy
łyżka stopionego masła (niekoniecznie)
pół płaskiej łyżeczki soli
dwa zmiażdżone lub posiekane ząbki czosnku
kilka gałązek świeżego tymianku
pół łyżeczki ziołowego pieprzu





2 komentarze:

  1. Przepis pycha. A ja z kolei nie cierpie umytych ziemniakow, sa takie miejskie :-)
    Ziemniak powinien byc troche ziemny, bo w koncu to ziemniak.

    OdpowiedzUsuń
  2. Super przepis. Uwielbiamy takie ziemniaki z dziećmi.

    OdpowiedzUsuń