wtorek, 4 lutego 2014

Chleb biały, drożdżowy z kozim serem, oliwkami i ziołami, do odrywania

"Któregoś dnia rzucę to wszystko i wyjdę rano niby po chleb."
 
Ryszard Ridel

Wypiek weekendowy. Tym razem nie jest to szybki i niekłopotliwy chlebek. Miałam plan jak zawsze do pierwszego  wyrastania użyć lodówki ;-) Ale po przeczytaniu przepisu postanowiłam jednak się go trzymać. Rzadkość to u mnie, przepisy traktuję jako spis wskazówek i sugestii ;-)

Chleb biały, drożdżowy z kozim serem, oliwkami i ziołami, do odrywania


Chlebek fajny, najlepszy na ciepło. Nam posłużył jako chleb do obiadu. Zamiast ziemniaków czy ryżu, przegryzaliśmy obiad chlebem. Połączenie sera koziego i czarnych oliwek było fantastyczne ! Jedyne co bym zmieniła to formę do pieczenia. W przepisie zasugerowano dwie małe keksówki, ja użyłam jednej dużej, ale myślę intensywnie nad małymi bułeczkami upieczonymi w okrągłej formie ;-)

Chleb biały, drożdżowy z kozim serem, oliwkami i ziołami, do odrywania

Tradycyjnie zaczynami od zaczynu, suche drożdże, letnia woda i cukier mieszamy razem i odstawiamy na 10 minut. Do zaczynu dodajemy połowę mąki, mleko, masło i sól. Ciasto dokładnie mieszamy i dodajemy resztę mąki. Gotowe ciasto wyrabiamy około 10 minut, musi być gładkie, miękkie i elastyczne. Jeśli za bardzo się klei można dosypać mąki. Z ciasta formujemy kulę, wkładamy ją do miski wysmarowanej olejem i lekko nią potrząsamy. Ciasto równomiernie się natłuści, ciasto zostawiamy do wyrośnięcia na półtorej godziny lub do podwojenia objętości. 

Chleb biały, drożdżowy z kozim serem, oliwkami i ziołami, do odrywania

Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy, możemy postąpić podobnie jak w przypadku chałki cynamonowej i przygotować kromki, albo rozwałkowane ciasto, pociąć na paski. Ciasto smarujemy masłem wymieszanym z przyprawami i czosnkiem, posypujemy pokrojonymi czarnymi oliwkami i startym kozim serem. Każdy pasek zawijamy w bułeczkę. Takie małe bułeczki układamy warstwami w keksówce. Kiedy już wszystkie są na miejscu, zostawiamy ciasto do wyrośnięcia na niecałą godzinę. Powinno znów wyrosnąć. To oznacza, że potrzebujecie dużej keksówki, albo dwóch mniejszych. Ja użyłam jednej dużej.

Chleb biały, drożdżowy z kozim serem, oliwkami i ziołami, do odrywania


Po wyrośnięciu wstawiamy ciasto do nagrzanego piekarnika, pieczemy około godzinę w 200 stopniach. Ciasto jest aromatyczne i miękkie, wspaniałe na rodzinny obiad, każdy może sobie oderwać bułeczkę i ją zjeść ;-) Jeśli macie chwilę czasu, polecam!

Przepis pochodzi z książki "Wypieki. Chleby, pizze, ciasta, pączki, słodkie zawijańce" której autorką jest Anneka Manning. Przepis oczywiście zmodyfikowałam. Bardzo polecam ;-)

Składniki :

Biały chleb:

3 szklanki mąki (około 450 gram)
3/4 szklanki letniej wody (150 ml)
pół szklanki ciepłego mleka (125 ml)
30 gram stopionego masła
5 gram drożdży
łyżeczka soli
łyżeczka cukru

Nadzienie :
100 gram koziego sera (startego)
100 gram czarnych oliwek (bez pestek, pokrojonych)
50 gram stopionego masła
2 ząbki czosnku
duża łyżka suszonych ziół

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz