czwartek, 1 sierpnia 2013

Pankejki pełnoziarniste z sosem waniliowym

„Przynoszę nieskalane ziarno radości,
Nieskończonego dążenia do siebie. Więc
Lećmy. Nasz czas wyrasta z wczorajszego jutra; szybujemy
Łagodnie w naszą skrytą przeszłość.
                             Lećmy razem.”           

William Wharton


Co lubicie jeść na śniadanie ? Miłe, leniwe, sobotnie lub niedzielne śniadanie? My lubimy tosty francuskie, grzanki z sosem serowym, sałatki, a najbardziej ze wszystkiego lubimy pankejki. Do nich owoce, sos waniliowy lub syrop klonowy i już. Siedzimy sobie, przekomarzamy się i pozwalamy chwili trwać.

Czasem jest inaczej. Kiedy na przykład zamiast jednego małego chłopca w domu znajduje się ich dwóch. I są głodni. Wtedy talerz pankejków, świeże jagody i maliny sprawiają, to jest to czego potrzebują najbardziej na podwieczorek. A jeśli jeszcze uda się je przygotować z mąki pełnoziarnistej i jogurtu naturalnego, to i dzieci szczęśliwe i ja też.


Przy okazji wspomnę tylko, że jogurt jest raczej umowny, nada się i śmietana i kefir i maślanka. Czasem musi się nadać wszystko po trochu, bo akurat znajduje się w lodówce i wymaga pilnego zaopiekowania. Mąka również może być dowolna. Zamiast cukru można zetrzeć jabłko, dodać banana. Takie brązowe, zapomniane banany nadają się wprost wyśmienicie.


W misce mieszamy jogurt, stopione masło, ekstrakt i jajka. Dodajemy mąkę wymieszaną z cukrem, sodą i proszkiem. Wszystko szybko mieszamy, starczy łyżką lub widelcem u mnie jak zawsze ubijaczka. Dzięki dodatkowi masła nie potrzebujemy już tłuszczu do smażenia. Na suchą, gorącą patelnię wykładamy porcje ciasta. Powinny się rozlać w ładne, zgrabne placuszki. Kiedy na powierzchni pojawią się pęcherzyki, przewracamy pankejki na drugą stronę. Po chwili są już gotowe.

Jak zauważycie staram się używać w kuchni ekstraktów. Stąd ekstrakt waniliowy czy migdałowy, moje ulubione. Można oczywiście użyć cukru waniliowego lub wanilinowego. Chociaż przyznam, że, od kiedy poczytałam trochę o cukrze wanilinowym wolę jednak ekstrakt lub prawdziwą wanilię w laskach. Sos waniliowy powstaje z połączenia jogurtu cukru i ekstraktu. I jest naprawdę pyszny. Smacznego.

  
Składniki :

Pankejki:
Mąka pszenna pełnoziarnista 100 gram
Jogurt naturalny 200 gram
Cukier puder 20 gram
2 jajka
Soda oczyszczona 0,5 łyżeczki
Proszek do pieczenia 0,5 łyżeczki
Stopione masło 25 gram
Łyżeczka ekstraktu waniliowego
Sos waniliowy :
Jogurt naturalny 100 gram
     Łyżka cukru pudru
     Łyżeczka ekstraktu waniliowego

1 komentarz:

  1. Wyglądają bosko, po prostu idealnie!!! Gratulacje dla K. za perfekcję wykonania, a dla M. za świetne zdjęcia!

    Nie byłabym sobą gdybym nie podzieliła się swoimi przemyśleniami - z lenistwa zamiast masła dodaję oliwę z oliwek, tudzież olej roślinny (np. słonecznikowy) - masło w końcu trzeba rozpuścić, a że mój szanowny małżonek masła nie znosi, więc nawet mi na rękę ta jego fobia ;D To również i nasze ulubione niedzielne śniadanie - dla mnie z syropem klonowym albo z agawy, a dla małżonka - wyłącznie z domową nutellą. W ramach podniesienia zdrowotności dorzucam owoców, jak mam borówki amerykańskie to dorzucam do placów przed smażeniem + druga porcja owoców surowych już na talerzu. W niedzielę wypróbuję Twoje proporcje!

    OdpowiedzUsuń