piątek, 13 września 2013

Tarta wytrawna z kurczakiem i czerwoną papryką

„Aha… dam ja mu pieprzu… z papryką!
Zepsuję mu podniebienie na długie lata!”

Kazimierz Sejda

Tarta wytrawna z kurczakiem i czerwoną papryką

Kolejna tarta wytrawna. Również będąca częścią urodzinowego poczęstunku. Polecam na piknik, wycieczkę lub jako potrawę na wieczorne spotkanie. Może sobie tak mieszkać w kąciku i czekać na głodnych gości. Resztę z powodzeniem można zapakować na lunch do pracy.

Przygotowujemy kruche ciasto. Składniki szybko zagniatamy. Schładzamy przez minimum pół godziny. Ciastem wykładamy formę o średnicy 24 cm, gęsto nakłuwamy widelcem i pieczemy do lekkiego zrumienienia.  Pieczemy z 180 stopniach przez około 15 min, studzimy.

Tarta wytrawna z kurczakiem i czerwoną papryką

Przygotowujemy masę jajeczną, łączymy jogurt z jajkami, przyprawami i startym serem.  Ilość soli zależy od tego, jakiego sera użyjecie i jak dużo. Czasami do tego zestawienia dodaję odrobinę sera z niebieską pleśnią, a ten jak wiadomo jest dość słony.

Tarta wytrawna z kurczakiem i czerwoną papryką

Kurczaka kroimy w kostkę, obtaczamy w przyprawach, smażymy na złoto, dodajemy paprykę pokrojoną w kostkę. Trochę papryki zostawiamy do dekoracji. Na koniec dodajemy pietruszkę.

Kurczaka z dodatkami kładziemy na podpieczonym spodzie. Zalewamy masą jogurtowo jajeczną, dekorujemy i pieczemy przez około 20 minut w 200 stopniach. Aż się zarumieni. Podawać na ciepło lub na zimno.

Tarta wytrawna z kurczakiem i czerwoną papryką

Składniki:

Kruche ciasto:
     200 gram mąki pszennej
     100 gram masła (schłodzone i starte na tarce)
     2 żółtka
     2 łyżki lodowatej wody
     Spora szczypta soli (albo i dwie)

Nadzienie:
     Jedna pojedyncza pierś z kurczaka
     2 spore cebule
     Papryka czerwona
     Łyżeczka czerwonej papryki w proszku
     Suszona pomidory, bazylia i czosnek do smaku
     Garść posiekanej pietruszki
     Sól, pieprz

Masa :
     3 jajka
     400 ml jogurtu naturalnego
     Garść tartego sera żółtego
     Ząbek czosnku
     Łyżeczka czerwonej papryki w proszku
     Łyżeczka suszonych pomidorów w proszku (a nawet dwie)
     Sól, pieprz

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz