„Aha… dam ja mu pieprzu… z papryką!
Zepsuję mu podniebienie na długie lata!”
Kazimierz Sejda
Kolejna tarta wytrawna. Również będąca częścią urodzinowego poczęstunku. Polecam na piknik, wycieczkę lub jako potrawę na wieczorne spotkanie. Może sobie tak mieszkać w kąciku i czekać na głodnych gości. Resztę z powodzeniem można zapakować na lunch do pracy.
Przygotowujemy kruche ciasto. Składniki szybko zagniatamy. Schładzamy przez minimum pół godziny. Ciastem wykładamy formę o średnicy 24 cm, gęsto nakłuwamy widelcem i pieczemy do lekkiego zrumienienia. Pieczemy z 180 stopniach przez około 15 min, studzimy.
Przygotowujemy masę jajeczną, łączymy jogurt z jajkami, przyprawami i startym serem. Ilość soli zależy od tego, jakiego sera użyjecie i jak dużo. Czasami do tego zestawienia dodaję odrobinę sera z niebieską pleśnią, a ten jak wiadomo jest dość słony.
Kurczaka kroimy w kostkę, obtaczamy w przyprawach, smażymy na złoto, dodajemy paprykę pokrojoną w kostkę. Trochę papryki zostawiamy do dekoracji. Na koniec dodajemy pietruszkę.
Kurczaka z dodatkami kładziemy na podpieczonym spodzie. Zalewamy masą jogurtowo jajeczną, dekorujemy i pieczemy przez około 20 minut w 200 stopniach. Aż się zarumieni. Podawać na ciepło lub na zimno.
Składniki:
Kruche ciasto:
200 gram mąki pszennej
100 gram masła (schłodzone i starte na tarce)
2 żółtka
2 łyżki lodowatej wody
Spora szczypta soli (albo i dwie)
Nadzienie:
Jedna pojedyncza pierś z kurczaka
2 spore cebule
Papryka czerwona
Łyżeczka czerwonej papryki w proszku
Suszona pomidory, bazylia i czosnek do smaku
Garść posiekanej pietruszki
Sól, pieprz
Masa :
3 jajka
400 ml jogurtu naturalnego
Garść tartego sera żółtego
Ząbek czosnku
Łyżeczka czerwonej papryki w proszku
Łyżeczka suszonych pomidorów w proszku (a nawet dwie)
Sól, pieprz
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz