"– (…) chciałabym upiec dla ojca tort, na imieniny.
– Tort? Rany boskie, Gabriela, ty się lepiej do tego nie bierz.
Jak kto ma takie maślane łapy, to lepiej niech piłkę kopie.
Jak kto ma takie maślane łapy, to lepiej niech piłkę kopie.
– Oj, ciociu, ciociu, ja przecież gram w kosza.
To jest piłka ręczna."
Małgorzata Musierowicz
I są, pojawiły się, co prawda póki co obce jeszcze, ale piękne... truskawki. I mając na uwadze jakże ważkie urodzinowo imieninowe okazje z Meksykiem w tle, powstał tort ! Truskawkowy !
Potrzebujemy tortownicę o średnicy 24 cm. Dno wykładamy papierem do pieczenia. Papier przykładamy
do tortownicy, przycinamy na długość równą średnicy tortownicy. Składamy
na pół i jeszcze kilka razy, aż otrzymamy rożek, przycinamy - gotowe.
Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy na sztywno, bardzo sztywno ! Pod koniec
ubijania zaczynamy dodawać cukier. Ubijamy dalej. Nadal ubijając dodajemy po kolei
żółtka, cierpliwie, po jednym. Otrzymamy piękną błyszczącą, dość sztywna
masę.
Mąki mieszamy, przesiewamy i bardzo delikatnie, powoli i
partiami, dodajemy do masy jajecznej. Mieszamy masę szpatułką. Gotową wylewamy do tortownicy pieczemy około 40 minut w 160 stopniach. Na koniec rzucamy gotowym biszkoptem. Z około metra, serio, serio. Już o tym pisałam, tort karmelowy i tort na chrzciny to też był biszkopt rzucany ;-)
Przygotowujemy krem. Bardzo zimną
śmietanę ubijamy na sztywno, kiedy jest ubita dodajemy partiami cukier
puder. Dodajemy mascarpone i miksujemy dalej. Dodajemy ekstrakt z
wanilii. Próbujemy. Na tym etapie możemy krem dosłodzić. Krem miksujemy
na gładką masę.
Ostudzony biszkopt przecinamy na trzy blaty. Nasączamy przygotowanym ponczem. Jeśli będzie tylko dla dorosłych proponuję dodać trochę alkoholu, a co !
Nasączone blaty przekładamy truskawkami i kremem. Zasada jest prosta. Zostawiamy krem i truskawki do dekoracji. Resztę kremu dzielimy na dwie części, tak samo truskawki, przy czym te do przełożenia tortu drobno kroimy.
Tort można udekorować masa plastyczną jeśli potrzebujemy go na specjalną okazję. Lub po prostu kremem i truskawkami, boki ozdabiamy prażonymi płatkami migdałów, lub wiórkami kokosowymi, będzie piękny i smaczny, polecam !
Składniki:
Biszkopt:
6 jajek
Szklanka drobnego cukru do wypieków
3/4 szklanki + 4 łyżki mąki pszennej
1/4 szklanki + 2 łyżki mąki ziemniaczanej
Syrop waniliowy:
Szklanka wody
2 łyżki cukru pudru (lub mniej do smaku)
Łyżeczka ekstraktu z wanilii
Odrobina soku z cytryny do smaku (lub dobrego alkoholu ;-)
Krem waniliowy:
500 ml śmietany tortowej 36% lub dobrej śmietany 30%
500 g serka mascarpone
2 - 3 łyżki cukru pudru
Owoce i dekoracja:
1 kg truskawek
galaretka lub dżem do glazurowania owoców
coś przepysznego! wygląda wspaniale..a skala trudności jaka? jeśli tortu sama jeszcze nie piekłam poradzę sobie ? :-)
OdpowiedzUsuńMyślę, że bez problemu ;-) Biszkopt najlepiej upiec wieczorem dzień przed przekładaniem masą. Dzięki mascarpone krem jest dość zwarty. No i te truskawki ;-)
Usuń