"Nieraz mogli się przekonać różni późniejsi władcy, że otrzymawszy sam
chleb, lud niechybnie zapyta zaraz o masło i wędlinę, bojkotując
najatrakcyjniejsze nawet igrzyska."
Janusz A. Zajdel
Bardzo popularny dodatek do chleba. Ja wiem, ze wszyscy wiedzą jak je zrobić. Ale mam ogromną chęć podzielenia się moim przepisem. Ot i tyle.
Jak można się domyślić podstawowym składnikiem będzie masło. Potrzebujemy kostki. Do tego czosnek, oliwa z oliwek, przyprawy, sól i pietruszka, nie zapominajcie o pietruszce! Proste ? Proste.
Do miękkiego masła dodajemy czosnek, proponuję co najmniej trzy ząbki, ale można więcej. Wlewamy oliwę, solimy i przyprawiamy. W tym przypadku dodałam dwie łyżeczki zielonej czubrycy i posiekaną drobno zieloną pietruszkę. Czubryca to taka przyprawa bułgarska pozyskuje się ją z cząbru górskiego, bardzo fajna, kupiłam z czystej ciekawości i nam zasmakowała.
Wszystko dokładnie mieszamy. Masę przekładamy na folię spożywczą i formujemy zgrabny wałeczek. Naprawdę, nie wiem jak to inaczej określić ;-) Końce bardzo ściśle związujemy i schładzamy całość. Twarde schłodzone masło odwijamy z folii i kroimy w plasterki.
Można podać jako dodatek do chleba, położyć na steku lub warzywach z grilla. Proste i smaczne.W tle sałatka Nigelli i orkiszowe bułki na zakwasie (Ryszardzie).
Można podać jako dodatek do chleba, położyć na steku lub warzywach z grilla. Proste i smaczne.W tle sałatka Nigelli i orkiszowe bułki na zakwasie (Ryszardzie).
Składniki :
kostka miękkiego masła
4 łyżki oliwy z oliwek
pół łyżeczki soli
dwie łyżeczki zielonej czubrycy
pół pęczka pietruszki
3-4 ząbki czosnku
kostka miękkiego masła
4 łyżki oliwy z oliwek
pół łyżeczki soli
dwie łyżeczki zielonej czubrycy
pół pęczka pietruszki
3-4 ząbki czosnku
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz