„Gdybym był dyrektorem szkoły, pozbyłbym się nauczyciela historii i zastąpiłbym go nauczycielem czekolady; moi uczniowie uczyliby się choć jednego przedmiotu, który ich wszystkich dotyczy.”
Roald Dahl
Roald Dahl
Składniki kruchego ciasta tradycyjnie łączymy i szybko zagniatamy. Ciasto należy schłodzić przez minimum godzinę. Ciasto pieczemy do zrumienienia w 180 stopniach, przez około 20 minut. Studzimy. Uff, całe pieczenie mamy już za sobą.Czas na krem.
W dużej misce ubijamy śmietanę z dwoma łyżkami cukru pudru. Dodajemy mascarpone i miksujemy dalej do połącznia masy. Topimy czekoladę, najlepiej w misce umieszczonej na garnku z gotującą się wodą. Zdejmujemy czekoladę z garnka, chwilę studzimy i wlewamy do masy śmietanowej.
Miksujemy. Dodajemy pozostały cukier, kakao i ekstrakt z wanilii. Miksujemy. Próbujemy, jeśli ktoś lubi słodszy krem może dodać więcej cukru.
Na całkowicie wystudzony spód wykładamy masę krówkową. Można ją lekko podgrzać. Równo rozsmarowujemy na całym spodzie. Masę posypujemy kryształkami grubej soli morskiej. Układamy borówki, minimum 100 gram, ale można więcej. Teraz nakładamy nasz krem czekoladowy. Wyrównujemy wierzch i schładzamy, najlepiej przez noc. Następnego dnia posypujemy grubo kakao. Tartę podajemy zawsze mocno schłodzoną. Można udekorować borówkami.
Składniki:
Kruche ciasto:
200 gram mąki krupczatki
100 gram masła
50 gram cukru pudru
2 żółtka
2 łyżki zimnej wody
Szczypta soli
łyżka jogurtu naturalnego
Karmel, krem i borówki:
200 gram gotowej masy krówkowej
Szczypta grubej soli morskiej
250 gram mascarpone
250 ml śmietany kremówki
120 gram czekolady minimum 50%
łyżeczka ekstraktu z wanilii
Jak to wszystko apetycznei wygląda, bardzo fajny przepis koniecznie muszę sprawdzić jak mi wyjdzie:-) Pozdrawiam!!
OdpowiedzUsuńJestem taki głodny, że zjadłbym całą a na końcu borówki. Jedna po drugiej.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Grzegorz