środa, 4 grudnia 2013

Sernik kajmakowy z polewą z solonego karmelu

„Nie ma na świecie takiej rzeczy, której nie naprawi sernik.”

Alexandra Ivy
Sernik kajmakowy z polewą

Sernik za mną chodził. Nie zwykły sernik, ale karmelowy. Słony spód, karmelowa masa, karmelowa polewa i chrupiące migdały… Poezja. Dawno temu pojawił się na blogu White Plate i z drobnymi modyfikacjami do dzisiaj gości w naszym domu. Po pierwsze zawsze pieczemy sernik z kilograma sera. Mniej nie ma sensu ;-) Po drugie, zamiast spodu z ciasteczek i orzechów robię klasyczny, słony, kruchy spód. 



Sernik kajmakowy z polewą


Sernik ten jest bardzo prosty, nie wymaga wielogodzinnego ucierania, piany z białek czy czego tam jeszcze. Ciasto jest piękne, upieczone w tortownicy można podać na świąteczny stół.
Zaczynamy od spodu, kruchy spód z mąki pełnoziarnistej, mi pasuje idealnie, ale mąkę można zastąpić zwykłą, jeśli wolicie.
Mąkę zagniatamy szybko z masłem, jajkiem, solą i wodą. Schładzamy. Ja tym razem rozwałkowałam ciasto na papierze do pieczenia, przyłożyłam spód tortownicy i wycięłam koło. Potem papier razem z ciastem umieściłam w tortownicy. Papier na bokach wystawał trochę ponad formę. Upieczone ciasto schłodziłam.

Sernik kajmakowy z polewą

Przepis na masę jest prosty. Masło ucieramy z cukrem, dodajemy ekstrakt waniliowy. Następnie dodajemy masę krówkową oraz po jednym jajku. Na koniec ser oraz kaszę mannę, miksujemy. Masa będzie dość rzadka i tu przyda nam się papier do pieczenia który zostawiliśmy. Masę wylewamy na podpieczony spód. Całość pieczemy około 80 do 100 minut w 180 stopniach. Studzimy.

Sernik kajmakowy z polewą

Teraz czas na polewę ;-) Pozostałą masę krówkową mieszamy z roztopiony masłem oraz mlekiem. Musi być idealnie gładka, można ją odrobinę podgrzać. Masę solimy do smaku. Polewamy sernik. Na patelni prażymy migdały i dekorujemy sernik. Koniec ;-)

Sernik kajmakowy z polewą
Składniki:

Spód:

    200 gram mąki pełnoziarnistej pszennej
    100 gram masła
    50 gram cukru pudru
    całe jajko
    łyżka wody
    płaska łyżeczka soli

Masa serowa:
     kilogram sera (wiaderko)

     350 gram masy krówkowej (z puszki)
     200 gram brązowego cukru
     100 gram masła
     5 całych jaj
     50 gram kaszy manny

Polewa:
     160 gram masy krówkowej (z puszki)
     duża łyżka masła
     4 łyżki mleka tłustego

     sól (kilka szczypt)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz