wtorek, 17 grudnia 2013

Sernik wiedeński na kruchym spodzie, klasyczny

"Ktoś przez radio mówi mi,
że dziś w Wiedniu deszcz i mgły.
Skąd to wzruszenie i dreszcz,
Wiedeń i ty, i deszcz.
Naddunajski mokry bruk,
kroków twoich znany stuk,
blade latarnie na gaz,
a w tle zapewne walc."

Andrzej Waligórski

Sernik wiedeński na kruchym spodzie, klasyczny

Klasyka klasyki. Sernik wspomnienie, obecny na każde Święta. Specjalność mojego Brata ;-) Tym razem piekłam ja. Jedyne odstępstwo od oryginału to rodzynki. A raczej ich brak. Rodzina orzekła jednogłośnie, żadnych rodzynek. Nie psuć sernika. Przepis polecam bardzo. Nie jest szczególnie skomplikowany, a efekt wspaniały. To klasyczny, waniliowy sernik, kremowy i delikatny. Na maślanym kruchym spodzie. Świąteczny taki, wyjątkowy.

Sernik wiedeński na kruchym spodzie, klasyczny

Zaczynamy tradycyjnie od spodu. Mąkę przesianą z cukrem zagniatamy szybko z posiekanym masłem i jajkiem, całym. Schładzamy, wykładamy dno tortownicy. Pieczemy do lekkiego zrumienienia w 180 stopniach. Studzimy. Podane ilości składników starczą na duży sernik, użyłam tortownicy o średnicy 28 cm.

Sernik wiedeński na kruchym spodzie, klasyczny

Kiedy spód się studzi możemy zacząć przygotowywać masę serową. W dużej misce (lub garnku) łączymy miękkie masło z cukrem pudrem, kiedy będzie już białe i puszyste dodajemy, po jednym, jajka. Miksujemy do dokładnego połączenia. Następnie do masy jajecznej dodajemy ser, powoli po łyżce, za każdym razem dokładnie miksując.

Na koniec dodajemy ekstrakt waniliowy, tym razem użyłam ekstraktu z ziarenkami wanilii i łyżeczkę pasty z wanilii. Pięknie pachnie. Na sam koniec dodajemy kaszę mannę. Gotową masę wylewamy (może być dość rzadka) na całkowicie wystudzony spód. Pieczemy w 180 stopniach przez około 1,5 godziny. Po upieczeniu schładzamy sernik przez kilka godzin. 

Sernik najlepiej smakuje schłodzony. Można go polać czekoladą, można posypać grupo cukrem pudrem, albo podawać w towarzystwie dobrej konfitury. Smacznego !

Sernik wiedeński na kruchym spodzie, klasyczny

Składniki :

Kruchy spód :
       200 gram mąki
       100 gram masła
       50 gram cukru pudru
       Jajko
       Spora szczypta soli

Masa serowa :
       Kilogram sera 
       8 jaj
       100 gram masła
       350 gram cukru
       2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
                 30 gram kaszy manny
       Spora szczypta soli

1 komentarz:

  1. Dzięki za przepis :) Wczoraj się dopominałam po degustacji to mam :) Będzie grany na święta!

    OdpowiedzUsuń